Sve što trebate znati o povišenom krvnom pritisku i DASH dijeti

DASH dijeta je plan prehrane koji pomaže u prevenciji ili liječenju visokog krvnog pritiska s naglaskom na voću, povrću, integralnim žitaricama i nemasnim mliječnim proizvodima. Ovdje navodimo sve što trebate znati o toj dijeti.

dash.jpg

OSTANITE ZDRAVI19. sept 2024

Sažetak dokumenta:

  • Rizici od visokog krvnog pritiska: Visok krvni pritisak je glavni riziko-faktor za srčana oboljenja, koja su vodeći uzrok smrti u SAD i EU. Također može uzrokovati bolest bubrega, moždani udar, sljepoću ili demenciju ako se ne kontrolira.

  • DASH dijeta: DASH dijeta (eng. Dietary Approaches to Stop Hypertension) pomaže u prevenciji ili liječenju visokog krvnog tlaka fokusirajući se na voće, povrće, integralne žitarice i mliječne proizvode s niskim udjelom masti.

  • Faktori rizika: Godine, spol, genetika i životne navike poput nezdrave prehrane, prekomjerne količine soli, alkohola, pušenja i manjka fizičke aktivnosti mogu povećati rizik od visokog krvnog pritiska.

  • Savjeti za postupanje: Postavljanje realističnih ciljeva, usvajanje DASH dijete, uklanjanje nezdravih navika i upravljanje stresom mogu pomoći u kontroli visokog krvnog pritiska. Redovno praćenje i kontrola kod doktora je ključna.


Svaki put kad Vaše srce otkuca, ono pumpa krv kroz mrežu krvnih sudova (arterija) u sve dijelove Vašeg tijela. Krvni pritisak (tlak) pokazuje koliko se pri tome jako krv gura uz zidove Vaših arterija. Ako pri tome krv teče pod višim pritiskom od normalnog, moguće je da imate visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija. Visok krvni pritisak je glavni faktor rizika za srčane bolesti, koje su vodeći uzrok smrti u SAD-u i mnogim evropskim državama.

Visok krvni pritisak često nema znakove upozorenja ili simptome. Zato se često i označava kao "tihi ubica". Ako se ne kontrolira, šteti Vašem srcu i može prouzrokovati bolesti bubrega, moždani udar, sljepoću ili demenciju.

Kao i većina stvari u životu, održavanje zdravog krvnog pritiska ovisi o ravnoteži.

Iako niski krvni pritisak (hipotenzija) obično nije toliko opasan niti ima iste ozbiljne zdravstvene probleme kao visoki krvni pritisak, treba imati u vidu da i to stanje ipak može uzrokovati određene probleme.

Preuzmite sa ovog linka naš informativni pdf plakat "Šta je to visoki krvni pritisak" o svim bitnim informacijama vezanim za DASH dijetu i njen pozitivan efekt na povišeni krvni pritisak. Preuzeti dokument se može sačuvati na Vašem uređaju i po potrebi odštampati na lokalnom printeru.

Clipboard02.jpg

Nizak krvni pritisak, poznat i kao hipotenzija, može uzrokovati vrtoglavicu, slabost, zamagljen vid, umor i nesvjesticu. To može biti zabrinjavajuće jer se simptomi mogu pojaviti iznenada i bez puno upozorenja”, kaže Greer Calabro, glavni istraživač i dijetetičar u komaniji "Equalution".

No najveći rizik predstavlja visoki krvni pritisak - hipertenzija

"Visoki krvni pritisak izlaže osobu riziku od srčanih bolesti i moždanog udara", navodi Calabro.

Iako visoke razine krvnog pritiska često nemaju simptoma, Calabro kaže da vrlo visok krvni pritisak može uzrokovati jake glavobolje, bol u prsima, vrtoglavicu, mučninu i zbunjenost. Zbog toga je održavanje zdravog krvnog pritiska toliko važno.

To uključuje tehnike upravljanja stresom poput održavanja koncentracije i redovite tjelesne aktivnosti (2,5-5 sati tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta sedmično, prema smjernicama Australske vlade), kao i zdravu prehranu.

Ovdje na scenu stupa DASH dijeta.

doktor1.jpg

Što je to DASH dijeta?

"DASH dijeta, što je kratica za Dietary Approaches to Stop Hypertension, plan je prehrane osmišljen kako bi pomogao u prevenciji ili liječenju visokog krvnog pritiska s naglaskom na voću, povrću, cjelovitim (integralnim) žitaricama i mliječnim proizvodima s niskim udjelom masnoće", objašnjava Calabro.

“Također, dijeta uključuje nemasne izvore proteina, kao što su riba, perad ili grah. Pri tome, DASH dijeta ograničava konzumaciju crvenog mesa, soli, dodanih šećera i nezdrave masti.

“Ograničavanjem namirnica koje povećavaju rizik od hipertenzije (crveno meso, sol, dodani šećeri i nezdrave masnoće) i poboljšanjem unosa svježeg voća, povrća i cjelovitih žitarica, značajno se smanjuje unos natrija, što dovodi do smanjenja krvnog pritiska” navodi ona.

povrce1.jpg

Plan obroka DASH dijete 

Dole navedeni plan prehrane po DASH obrascu, koji je dobiven od strane Kraljevskog Australskog medicinskog univerziteta liječnika opće prakse, prikazuje uključene vrste hrane, veličine obroka i broj obroka na dnevnoj bazi.

“Pridržavanje dijete prema gore navedenim smjernicama tokom dvije do četiri sedmice pokazalo je smanjenje i sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska, dok nastavak duljeg razdoblja pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska”, kaže Calabro.

Evo primjera DASH plana prehrane:

Doručak - Zobene pahuljice  sa nemasnim jogurtom i jagodama

Međuobrok - humus i štapići od povrća

Ručak - zdjela od netovljenog lososa sa smeđom rižom

Međuobrok - voće i nemasni jogurt

Večera - posni teleći odrezak s pečenim slatkim krompirom, brokulom i zelenim grahom.

Početak DASH dijete

#1. Počnite s malim promjenama

Ne morate odjednom promijeniti cijelu svoju prehranu. Započinjanje s malim izmjenama može pomoći u smanjenju osjećaja preopterećenosti velikim promjenama u prehrani. 

“Probajte negazirana pića i sokove zamijeniti vodom, dodajte dodatnu količinu povrća svakom obroku ili zamijenite rafinirane žitarice cjelovitim (integralnim) žitaricama”, kaže Calabro.

Zapamtite, dosljednost je ključna. Uvođenje malih održivih promjena ključno je za dugotrajno održavanje zdravlja.

povrce-3.jpg

#2. Planirajte unaprijed

Planiranje obroka ne samo da Vam štedi vrijeme, već Vam također pomaže da isplanirate svoje obroke i imate spremne zdrave opcije kada Vas uhvati glad, smanjujući rizik od posezanja za nezdravom prerađenom hranom ili hranom u restoranima.

Također može biti korisno savjetovati se sa zdravstvenim stručnjakom za prehranu (nutricionist), kaže Calabro.

"Stručna osoba može pomoći osobi da stekne sveobuhvatno razumijevanje DASH dijete kao i odgovornosti za njezino pridržavanje."


Preuzmite sa ovog linka naš pdf plakat "Šta je to visoki krvni pritisak" o svim bitnim informacijama vezanim za DASH dijetu i njen pozitivan efekt na povišeni krvni pritisak.


ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI: Ovaj blog post služi samo za informativne svrhe i ne predstavlja medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoj krvni pritisak ili zdravlje, obratite se odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.

Komentari

Budi prvi da objaviš svoj komentar!

Objavi komentar