MEDEX.EMIS od sada i na engleskom jeziku

Nakon višestrukih zahtjeva poliklinika o omogučavanju sistema EMIS i na engleskom jeziku, odlučeno je da se pristupi implementaciji istog. Međutim, pokazalo se da je u pitanju veoma zahtjevan posao, kako sa stanovišta programiranja, tako i sa stanovišta prevođenja svih formi, objava i ostalih sastavnica sistema. Iz tog razloga smo veoma zadovljni da smo konačno uspjeli u navedenoj aktivnosti.

medex.ba


piše: prof. dr. sci. Senad BurakUniverzitet u Sarajevu - glavni projektant sistema MEDEX.EMIS


Kreiranje višejezičkog okruženja u informacionim sistemima je uvijek izazov, pogotovu kad se radi o tako kompleksnom projektu kao što je EMIS. Dodatnu poteškoću nameće činjenica da se radi o web baziranom sistemu, te da postoji i razvijena mobilna aplikacija za IOS i Android operativne sisteme.

S druge strane, sistem EMIS sadrži veoma veliki broj pojedinačnih stranica, uključujući brojne detalje poliklinika, njihove objave, profile doktora itd.

Ipak, od danas (19.04.2022. godine) sa zadovoljstvom objavljujemo da je novi EMIS sistem, sa implementiranim višejezičkim okruženjem, konačno i aktiviran.

Postupak odabira jezika je zaista jednostavan:

  • prvo odaberemo početnu stranicu,
  • a zatim u gornjem desnom izborniku odaberemo jedan od rasipoloživih jezika.

Sistem automatski prilagođava svoje sučelje i prikazuje informacije svih stranica na odabranom jeziku. Na raspolagnju su

  • bosanski,
  • hrvatski,
  • srpski i 
  • engleski jezik.

EMIS

Od posebnog značaja je funkcionalnost sistema da zapamti zadnje odabrani jezik, tako da se sljedeći put sistem automatski prikazuje na tom jeziku.

Nadamo se da će poliklinike pozdraviti ovu novu implementaciju, pogotovo kad znamo da u Bosni i Hercegovini imamo sve više pacijenta koji dolaze iz inostranstva i koji očekuju sistem kao što je EMIS da bude i na engleskom jeziku.

UNIVERSITY OF SARAJEVO
EMIS DEVELOPMENT TEAM

Komentari

Budi prvi da objaviš svoj komentar!

Objavi komentar