Šta je to CT Scan?

Kompjuterizirana tomografija, poznata i kao CT skeniranje ili CAT skeniranje, je bezbolno medicinsko slikovno skeniranje koje zdravstvene ustanove mogu koristiti za identifikaciju bilo kakvih znakova ozljede ili bolesti u vašem tijelu, ili za utvrđivanje da li propisano liječenje djeluje. U većini slučajeva, test će provesti inženjer radiologije, dok će radiolog (ili doktor koji je specijaliziran za medicinsko snimanje) izvršiti analizu i tumačiti slike sa skeniranja.

CT-Scan.jpg

CT (kompjuterska tomografija, engl. computed tomography) je medicinska tehnika snimanja koja koristi rendgenske zrake i kompjutersku obradu za kreiranje detaljnih slika poprečnog presjeka tijela. Ova vrsta skeniranja se često koristi za dijagnosticiranje i praćenje niza zdravstvenih stanja, uključujući povrede, bolesti i abnormalnosti.

Riječ "tomografija" u nazivu CT skeniranja potiče od grčke riječi "tomos", što znači kriške ili sekcije. U suštini, svrha CT skeniranja je generisanje dijelova slika organa pacijenta kako bi pomogli vašem ljekaru da bolje pogleda vaše tijelo i potraži eventualne probleme ili abnormalnosti.

Vrste CT skeniranja

Postoje dvije osnovne vrste CT skeniranja: oni koji koriste kontrast i oni koji ga ne koriste. Kontrast je zapravo vrsta obojene tekućine koju ljekar može ubrizgati u vaše tijelo ili zatražiti od vas da je unesete bilo u tečnom stanju ili u formi pilule. Kontrast može značajno doprinijeti da slike CT skeniranja bolje vizualiziraju vaše organe.

  • bez kontrasta: radiolozi mogu propisati da se neke CT snimke naprave bez upotrebe kontrastnih sredstava. Ovo može biti slučaj ako imate alergiju na kontrast ili istoriju bolesti bubrega, što može kontrastno sredstvo učiniti štetnim za vaš organizam. U nekim slučajevima možda vam neće biti potreban kontrast da biste dijagnosticirali određena stanja, kao što su fraktura ili slomljena kost, koji se mogu pojaviti na skeniranju slike bez kontrastne boje.

  • s kontrastom: dok tradicionalni rendgenski aparati mogu proizvesti kvalitetne slike kostiju, upotrebljive snimke mekih tkiva je teže dobiti. Iz tog razloga se često preporućuju CT skeniranja sa kontrastnim agensima. Ovo može pomoći da vaši organi budu vidljiviji na CT skeniranju, kao i da se jasnije identificiraju eventualne blokade u vašim krvnim sudovima.

Kako radi CT skeniranje?

Tokom CT skeniranja, pacijent leži na stolu koji se kreće kroz mašinu u obliku prstena koja se zove CT skener. Rendgenski zraci se emituju iz skenera i prolaze kroz tijelo, gdje ih različita tkiva apsorbuju u različitom stepenu. Količina rendgenskih zraka koji prolaze kroz tijelo detektuje se nizom senzora, koje potom kompjuter obrađuje kako bi se stvorila detaljna 3D slika tijela.

Rezultirajuće slike mogu pokazati unutrašnjost organa, kostiju i mekih tkiva s mnogo više detalja od tradicionalnih rendgenskih zraka. CT skeniranje se također može koristiti za otkrivanje abnormalnosti kao što su tumori, krvni ugrušci i prijelomi.

Koje su prednosti CT skeniranja?

Jedna od glavnih prednosti CT skeniranja je da mogu pružiti detaljne slike tijela u relativno kratkom vremenu. Ovo može pomoći ljekarima da postave tačne dijagnoze i razviju efikasne planove liječenja. CT skeniranje je također neinvazivno, što znači da ne zahtijevaju nikakve rezove ili injekcije i općenito se smatraju sigurnim.

Još jedna prednost CT skeniranja je da se mogu koristiti za praćenje napredovanja određenih zdravstvenih stanja tokom vremena. Na primjer, pacijent s karcinomom može se podvrgnuti redovnim CT skeniranjima kako bi se pratio rast tumora i procijenila efikasnost liječenja.

Koji su rizici CT skeniranja?

Iako se CT skeniranje općenito smatra sigurnim, oni ipak izlažu pacijente maloj količini zračenja. Rizik od razvoja raka kao rezultat izlaganja zračenju od jednog CT skeniranja je nizak, ali ponovljeno izlaganje može povećati rizik tokom vremena.

Pacijentice koje su trudne ili bi mogle biti trudne trebale bi izbjegavati podvrgavanje CT skeniranju ako je moguće, jer izlaganje zračenju može potencijalno naštetiti fetusu u razvoju.

Osim toga, neki ljudi mogu doživjeti alergijsku reakciju na kontrastnu boju koja se ponekad koristi tokom CT skeniranja kako bi se poboljšala vidljivost određenih tkiva.

Zaključak

CT skeniranje je vrijedan alat u modernoj medicini koji omogućava ljekarima da vide unutrašnjost tijela i dijagnosticiraju širok spektar zdravstvenih stanja. Iako nose određene rizike, ove rizike općenito nadmašuju prednosti tačne dijagnoze i učinkovitog liječenja. Ako ste zabrinuti zbog podvrgavanja CT skeniranju, važno je da o tome razgovarate sa svojim liječnikom kako biste odredili najbolji način djelovanja za vašu individualnu situaciju.

Komentari

Budi prvi da objaviš svoj komentar!

Objavi komentar