Novi alarmantan simptom Covida - 'sljepoća prepoznavanja' lica

Baš kada smo pomislili da smo u fazi zaborava ove zadnje pandemije, naučnici su objavili detalje o čudnom novom simptomu uzrokovanom virusom Covid-19. U pitanju je stanje poznato kao "sljepoća prepoznavanja lica".

8bd6f26b-c85b-42f8-90ac-40b6e62bbbaa.jpg

Istraživači sa Dartmouth College-a u američkom gradu New Hampshire, nedavno su otkrili da neki pacijenti koji su bili zaraženi virusom Covid-19 pate od stanja poznatog kao "sljepoća prepoznavanja lica".

To bizarno stanje čini ljude nesposobnim da prepoznaju njima poznata lica, čak ni lica svojih najmilijih. Mada je utvrđeno da je u pitanju poprilična rijetkost, taj novi sindrom je veoma uznemirio medicinske stručnjake, tvrde poznavaoci ove materije.

U članku objavljenom u medicinskom časopisu Cortex, medicinski istraživači iz Dartmouth-a opisali su slučaj pacijentice Annie, 28-godišnjakinje koja se zarazila Covid-om u martu 2020.

Tokom zaraze, pacijentica je imala visoku temperaturu, otežano disanje, dijareju i napade kašlja koji su ponekad bili toliko jaki da bi se onesvijestila od nedostatka kisika.

Nekoliko sedmica kasnije, nakon što su joj simptomi popustili, Annie se vratila na posao, ali je primijetila da nešto nije u redu kada se morala dobrano potruditi da prepozna lica kolega koje je nekada veoma dobro poznavala.

Annie je shvatila koliko je loše njeno stanje tek kada na porodičnom događaju nije mogla da prepozna lice sopstvenog oca.

Čini mi se kao da je glas mog rođenog oca dolazio iz usta nekog potpunog neznanca”, izjavila je ona novinarima.

Nakon procjene tima iz Dartmouth-a, svi dokazi su ukazivali na to da je Annie imala deficit u obradi pamćenja lica – medicinski poznato kao prosopognozija (engl. prosopagnosia).

Testovi su otkrili da je također imala i poteškoća u kretanju po nekada za nju veoma poznatim mjestima.

Poznato je da postoje široki kognitivni problemi koje može uzrokovati Covid-19, ali ovdje vidimo ozbiljne i vrlo selektivne probleme kod pacijentice, što sugerira da bi moglo biti puno drugih ljudi koji imaju prilično ozbiljne posljedice kao što su ove nakon zaraze Covid-om”, naglašava profesor Brad Duchaine, vodeći autor studije i profesor psiholoških nauka i nauka o mozgu.

Iako su prethodne studije pokazale da Covid može povećati rizik od Parkinson-ove bolesti, Alchajmer-ove bolesti i ishemijskog moždanog udara, ovaj novi simptom ostaje naučna misterija. Za sada je u potpunosti nejasno kako respiratorna infekcija kao što je Covid, može dovesti do trajnih neuroloških problema kao što je navedeni slučaj pacijentice Annie.

Simptomi prosopagnozije uključuju poteškoće u identifikaciji uživo ili na fotografijama, nemogućnost opisivanja lica osoba, zbunjenost pri gledanju TV emisija ili filmova sa brojnim likovima i osjećaj dezorijentacije na mjestima s puno ljudi.

MEDEX.EMIS ažurira vlastitu bazu svih relevantnih podataka vezanih za epidemiju Covid-19 od njenog početka. Obuhvaćene su sve zemlje svijeta, a posebna pažnja je posvećena Bosni i Hercegovini. Mada Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još nije proglasila kraj epidemije, mnoge  zemlje su prestale slati svoje lokalne podatke u WHO. Tu nažalost spada i Bosna i Hercegovina, iako je i dalje slanje Covid podataka obaveza svake zemlje, članice UN. 1837


Vezane objave: Objavljena analiza kompjuterske simulacije širenja pandemije koronavirusa u BiH

Komentari

Budi prvi da objaviš svoj komentar!

Objavi komentar