Devet zdravstvenih prednosti konzumacije paradajza

Da li je paradajz dobar za vas? Paradajz je izvor beta-karotena, likopena i vitamina C, dakle sve sami antioksidansi koji štite od oštećenja čelija. Istraživanja su pokazala da hranjivi sastojci u paradajzu mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Međutim, za pojedine rizične grupe ljudi, potreban je oprez jer paradajz može prouzrokovati i veoma ozbiljne zdravstvene probleme.

paradajz

OSTANITE ZDRAVI04. juli 2024

Paradajz, rajčica, eng. tomatoes (lat. solanum lycopersicum)

Upravo se nalazimo na početku sezone povrća koja je tradicionalno obilježena svježim lokalnim paradajzom. Ljudi često smatraju paradajz povrćem zbog njegovih nutritivnih osobina, okusa, tradicionalne upotrebe u pripremi i konzumaciji kao i zbog sadržaja hranljivih materija.[2]

Međutim, paradajz je tehnički voće jer odgovara botaničkoj definiciji voća: u pitanju su mesnati dijelovi biljke koji okružuju sjemenke u njenom središtu.

Postoji mnogo vrsta paradajza —uključujući jabučar, cherry, volovsko srce ili roma paradajz— kao i boja poput zelene, crvene i žute. Nastavite čitati dalje kako biste saznali više o paradajzu, uključujući njegove zdravstvene prednosti, ali i moguća neželjena dejstva za određenu rizičnu grupu ljudi.

Prednosti redovne konzumacije paradajza

Navodimo devet osnovnih prednosti redovne konzumacije svježeg paradajza (salata) ili prerađenog u vidu soka ili kao dodatak u procesu spremanju hrane.

1. Pomaže imunološkoj funkciji

Sok od paradajza je izvor vitamina C i beta-karotena, antioksidansa koji podržava vaš imunološki sistem. Istraživanja su otkrila da sok od paradajza značajno povećava nivoe imunoloških ćelija, uključujući "prirodne ćelije ubice", koje odbijaju viruse.[3][1]

2. Umanjuje rizik od raka

Beta-karoten i likopen, drugi antioksidansi koji se nalaze u paradajzu, mogu imati pozitivna djelovana u borbi protiv raka. Antioksidansi štite od vrste oštećenja DNK u čelijama koje mogu dovesti do razvoja raka i uzrokovati odumiranje stanica raka.[1]

Nekoliko studija je otkrilo da muškarci s visokim unosom paradajza, posebno kuhanog paradajza, imaju smanjen rizik od raka prostate.[4]

Istraživanja su također povezala povrće bez škroba, kao što je to paradajz, u vezi sa smanjenjem rizika od tumora dojke, negativnih na receptore estrogena i kolorektalnih tumora pluća. karcinom želuca i gornjeg aerodigestivnog trakta (tj. usta, grla i nazalnih sinusa).[5][6]

3. Pomaže poboljšanju zdravlje srca

Uzimanje hrane sa dosta paradajza može smanjiti rizik od srčanih bolesti, što je vodeći uzrok smrti odraslih u SAD-u.[7][1] Istraživanje objavljena 2022. godine navodi da visok unos likopena – kao i visoki nivoi antioksidansa u krvi – smanjujurizik srčanih oboljenja za 14%.[1]

Istraživanje je uključivalo i studiju koja se bavila efektom djelovanje jedne doze sirovog paradajza, paradajz sosa ili sosa od paradajza plus maslinovog ulja na umanjenje rizika od srčanih bolesti kod zdravih ljudi. Sve tri doze smanjile su ukupni holesterol i trigliceride (vrsta masti u vašoj krvi) i podigle HDL ("dobar") holesterol i nivoe antiinflamatornih efekata. Najjači efekat je imao sos od paradajza i maslinovo ulje, vjerovatno iz razloga zato što maslinovo ulje povećava apsorpciju likopena.[1]

4. Može povećati plodnost muškaraca

Studija objavljena 2017. proučavala je efekte uzimanja čaše soka od paradajza dnevno kod muškaraca sa dijagnosticiranom neplodnošću tokom 12 sedmica. Sok od paradajza značajno je povećao nivo likopena u krvi i kretanje sperme u poređenju sa kontrolnom (placebo) grupom.[8]

5. Može spriječiti zatvor

Neadekvatan unos tečnosti i dovoljne količine vlakanaste hrane može izazvati zatvor.[9] Konzumiranje paradajz obezbjeđuje obje te komponente, a jedan cijeli paradajz se sastoji većinom od vode, ali sadrži i oko 1,5 g vlakana.[10]

Paradajz je izvor i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Rastvorljiva vlakna zadržavaju vodu kako bi stvorila teksturu nalik gelu tokom probave. Nerastvorljiva vlakna povećavaju vašu stolicu. Obje te promjene čine otpad koji je lako proći.[11] MedlinePlus. Topiva i nerastvorljiva vlakna. Celuloza, hemiceluloza i pektinska vlakna u paradajzu su otporna na probavu u debelom crijevu i pomažu u formiranju zdrave stolice.[12] 

6. Može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Gotovo 15% odraslih osoba u SAD ima dijabetes. Još 38% odraslih ima predijabetes ili šećer u krvi viši od normalnog.[13]Neki dokazi sugeriraju da likopen može spriječiti dijabetes tipa 2 tako što štiti stanice od oštećenja i smanjuje upalu.[14] Vlakna u paradajzu mogu također smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 .[12

7. Štititi od metaboličkog sindroma

Metabolički sindrom je grupa zdravstvenih stanja koja povećavaju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara i još mnogo toga. Osobe s metaboličkim sindromom imaju najmanje tri dole navedena simptoma:[15]

  • Abdominalna gojaznost
  • Visok krvni pritisak
  • Visok šećer u krvi
  • Visoki trigliceridi
  • Nizak HDL ("dobar") holesterol

Otprilike jedna od tri odrasle osobe u SAD-u ima metabolički sindrom.[15] Neki dokazi sugeriraju da status likopena, što znači količina likopena u krvi, može smanjiti rizik od metaboličkog sindroma.[16]

Studija objavljena 2014. godine proučavala je učinak konzumiranja soka od paradajza jednom dnevno, četiri puta sedmično tokom dva mjeseca na uzroku od 15 pacijenata. Grupa je imala značajno smanjenje LDL ("lošeg") holesterola, povećanje HDL holesterola i poboljšanje nivoa insulina natašte, uprkos nedostatku standardizovane količine uzetog soka.[17]

8. Podržava zdravlje mozga

Više od šest miliona odraslih osoba u dobi od 65 i više godina u SAD-u ima Alchajmerovu bolest (AD), oblik demencije koji utiče na ponašanje, pamćenje i razmišljanje.[18] Ne postoji lijek za AD, a bolest se nažalost vremenom pogoršava.[19]

Neki dokazi sugeriraju da antioksidansi u paradajzu, kao što je likopen, mogu zaštititi od AD. Istraživanja su, na primjer, otkrila sporiji pad kognitivnih funkcija kod ljudi starijih od 70 godina s većim unosom likopena od ostalih.[1] Collins EJ, Bowyer C, Tsouza A, et al. Paradajz: opsežna recenzija opovezani uticaji paradajza na zdravlje i faktori koji mogu uticati na njihov uzgoj. Biologija (Bazel). 2022;11(2):239. doi:10.3390/biology11020239 Potrebno je više istraživanja na ljudima, posebno na odraslim osobama u dobi od 60 do 65 godina, kako bi se bolje razumjele moguće protektivne prednosti paradajza u tretmanu AD.

9. Podržava oporavak nakon naporne vježbe

Vježbanje može oštetiti proteine ​​u vašem tijelu, a antioksidansi u paradajzu mogu ublažiti taj učinak. Naučno istraživanje provedeno 2022. uključivao je studiju koja je proučavala sportiste koji su pili čašu soka od paradajza nakon vježbanja tokom perioda od dva mjeseca. Istraživači su otkrili da je sok od paradajza pomogao da se poboljša oporavak sportista.[1]

U drugoj studiji, 15 zdravih ne-sportista vježbalo je 20 minuta na biciklu nakon što su uzimali čašu soka od paradajza tokom perioda od pet sedmica, nakon čega je slijedilo pet sedmica bez soka i još pet sedmica sa sokom. Uzorci krvi pokazali su značajno niže krvne markere povezane sa oštećenjem izazvanim vježbanjem u slučaju da su ispitanici konzumirali sok od paradajza.[1]

Nutricioni podatci

Jedan cijeli paradajz posjeduje sljedeće hranjive sastojke:[10]

  • Kalorije: 22,5
  • Masti: 0,25 grama (g)
  • Natrijum: 6,25 miligrama (mg)
  • Ugljeni hidrati: 4,86 ​​g
  • Vlakna: 1,5 g
  • Dodati šećeri: 0g
  • Proteini: 1,1 g

Napomena: Konzumiranje paradajza u drugim oblicima – uključujući sok, sos ili pastu – mijenja navedene podatke u poređenju sa konzumacijom svježeg, neprocesiranog paradajza. Provjerite nutritivne naljepnice kako biste procijenili kalorije, natrij, dodane šećere i još mnogo toga.

Mikronutrijenti u paradajzu

Cijeli, svježi paradajz izvor je više mikronutrijenata, uključujući:[10]

  • Folat: Pomaže u proizvodnji DNK, formira crvena krvna zrnca za sprječavanje anemije i pomaže s vitaminima B12 i C na razgradnji, korištenju i stvaranju novih proteina i tkiva[20]
  • Kalijum: Pomaže u izgradnji proteina u vašem telu, razgrađuje i koristi ugljene hidrate i reguliše ritam srca i pH ravnotežu[21]
  • Vitamin C: djeluje kao antioksidans, potiče zacjeljivanje, pomaže vašem tijelu da apsorbira željezo[22]
  • Vitamin K: Pomaže u zgrušavanju krvi i pomaže u održavanju jakih kostiju[23]

Mogući rizici od konzumiranja paradajza

Obavezno dobro operite ili skuhajte svježi paradajz prije konzumiranja. Kao i kod drugih svježih proizvoda, sirovi paradajz može sadržavati klice ili bakterije koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, poput listerije i salmonele. Bolesti koje se prenose hranom je još veća briga za osobe koji:[24]

  • Imaju 65 i više godina ili su mlađi od 5
  • Su trudnice
  • Imaju osnovne zdravstvene probleme (npr. rak, dijabetes i bolest jetre i bubrega)
  • Uzimaju lijekove koji smanjuju sposobnost tijela da se bori protiv klica i bolesti

Paradajz spada u vrlo kisele namirnice i stoga mogu izazvati žgaravicu kod ljudi koji pate od gastritisa ili refluksa. Čak i ako ste zdravi i ne patite od ovih želučanih problema, ako jedete puno paradajza ili umaka od paradajza , i vi možete osjetiti ove neugodne simptome.

Vjerovali ili ne, previše paradajza u prehrani može uzrokovati bolove u zglobovima! Razlog tome je alkaloid solanin koji izgrađuje kalcij u tkivima, a u paradajzu ga ima mnogo. Previše kalcija u tkivima može uzrokovati upalu, bol i oticanje u području zglobova.

Paradajz je također bogat oksalatom, tvari koja se teško metabolizira kada se unese u prevelikim količinama i može dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca. Crveno sočno voće sadrži i mnogo kalija koji također može utjecati na rad bubrega. Ako već imate problema s bubrezima, budite posebno oprezni!

Paradajz sadrži spoj histamin koji pomaže imunološkom sistemu u borbi protiv virusa i bakterija. Ne biste vjerovali koliko je česta alergijska reakcija izazvana histaminom na paradajz , a najčešće se javlja u obliku osipa ili otekline na jeziku, uz druge neugodne simptome. Ljudi kojima je dijagnosticirana alergija na paradajz imaju mnogo teže simptome.

Paradajz takođe može pogoršati postojeća stanja kao što su gastroezofagealni refluks (GERB) i hronična migrena.[25][26] Američko društvo za gastrointestinalnu endoskopiju. Dijeta i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB). Razgovarajte sa sa svojim doktorom kako biste utvrdili trebate li izbjegavati paradajz iz bilo kojeg razloga.

paradajz

Reference

  1. Collins EJ, Bowyer C, Tsouza A, et al. Tomatoes: An extensive review of the associated health impacts of tomatoes and factors that can affect their cultivationBiology (Basel). 2022;11(2):239. doi:10.3390/biology11020239
  2. U.S. Department of Agriculture. Why does the myplate.gov website include tomatoes and avocados in the vegetable group instead of the fruit group?
  3. National Cancer Institute. Natural killer cell.
  4. Rowles JL 3rd, Ranard KM, Applegate CC, et al. Processed and raw tomato consumption and risk of prostate cancer: A systematic review and dose-response meta-analysisProstate Cancer Prostatic Dis. 2018;21(3):319-336. doi:10.1038/s41391-017-0005-x
  5. Cancer of the upper aerodigestive tract: Assessment and management in people aged 16 and over. National Institute for Health and Care Excellence (NICE); 2018.
  6. Rock CL, Thomson C, Gansler T, et al. American Cancer Society guideline for diet and physical activity for cancer preventionCA Cancer J Clin. 2020;70(4):245-271. doi:10.3322/caac.21591
  7. Centers for Disease Control and Prevention. Heart disease facts.
  8. Yamamoto Y, Aizawa K, Mieno M, et al. The effects of tomato juice on male infertilityAsia Pac J Clin Nutr. 2017;26(1):65-71. doi:10.6133/apjcn.102015.17
  9. National Institute on Aging. Concerned about constipation?
  10. U.S. Department of Agriculture. FoodData Central: Tomatoes, raw.
  11. MedlinePlus. Soluble and insoluble fiber.
  12. Ali MY, Sina AA, Khandker SS, et al. Nutritional composition and bioactive compounds in tomatoes and their impact on human health and disease: A reviewFoods. 2020;10(1):45. doi:10.3390/foods10010045
  13. Centers for Disease Control and Prevention. National diabetes statistics report.
  14. Leh HE, Lee LK. Lycopene: A potent antioxidant for the amelioration of type II diabetes mellitusMolecules. 2022;27(7):2335. doi:10.3390/molecules27072335
  15. National Heart, Lung, and Blood Institute. What is metabolic syndrome?
  16. Senkus KE, Tan L, Crowe-White KM. Lycopene and metabolic syndrome: A systematic review of the literatureAdv Nutr. 2019;10(1):19-29. doi:10.1093/advances/nmy069
  17. Tsitsimpikou C, Tsarouhas K, Kioukia-Fougia N, et al. Dietary supplementation with tomato-juice in patients with metabolic syndrome: A suggestion to alleviate detrimental clinical factorsFood Chem Toxicol. 2014;74:9-13. doi:10.1016/j.fct.2014.08.014
  18. National Institute on Aging. What is Alzheimer's disease?
  19. MedlinePlus. Alzheimer's disease.
  20. MedlinePlus. Folic acid in diet.
  21. MedlinePlus. Potassium in diet.
  22. MedlinePlus. Vitamin C.
  23. MedlinePlus. Vitamin K.
  24. Centers for Disease Control and Prevention. Fruit and vegetable safety.
  25. Gazerani P. Migraine and dietNutrients. 2020;12(6):1658. doi:10.3390/nu12061658
  26. American Society for Gastrointestinal Endoscopy. Diet and gastroesophageal reflux disease (GERD).
  27. Khan UM, Sevindik M, Zarrabi A, et al. Lycopene: Food sources, biological activities, and human health benefitsOxid Med Cell Longev. 2021;2021:2713511. doi:10.1155/2021/2713511

Komentari

Budi prvi da objaviš svoj komentar!

Objavi komentar